Elektrische fietsen met middenmotor

Een elektrische fiets met middenmotor wordt aangedreven op de trapas. Bij een middenmotor is de motor is bevestigd op de trapas, de plek waar de pedalen aan de fiets gemonteerd zijn. Een elektrische fiets met middenmotor geeft een natuurlijke fietsbeleving, omdat de fiets wordt aangedreven op dezelfde plek als bij een gewone fiets: op de trappers. Hij fietst als een gewone fiets, maar dan met een extra duwtje in de rug!

 

Voordelen van een elektrische fiets met middenmotor

Naast de natuurlijke rijbeleving is de kracht van de motor het grootste voordeel van een middenmotor. Een middenmotor komt ook in heuvelachtig terrein goed tot zijn recht, daar waar voorwielmotoren al snel moeten opgeven. Wie graag op fietsvakantie naar Limburg gaat of de bergen in Oostenrijk intrekt, zal aan een middenmotor een goede reisgezel hebben!

Wie zijn tijd aan fietsen wil besteden en niet aan het onderhoud van zijn fiets komt met een middenmotor goed weg. Een middenmotor is doorgaans altijd uitgerust met een onderhoudsarme versnellingsnaaf en gesloten kettingkast. Een derailleurversnelling vraagt om een open kettingkast, waardoor stof, vuil en water altijd grip hebben op de tandwielen en ketting. Deze moeten met grote regelmaat schoon gemaakt worden, om slijtage te voorkomen.

Technisch vernuft

Een middenmotor is op technisch vlak redelijk complex. Op het moment dat je de trappers beweegt wordt de trapkracht gemeten door een krachtsensor. Deze meet hoeveel kracht er wordt uitgeoefend op de trappers. De motor past daar de ondersteuning op aan. Hoe minder hard je trapt, hoe meer de e-bike je in feite meehelpt. Naast de natuurlijke rijbeleving zit hier het tweede voordeel: deze gedoseerde trapondersteuning zorgt ervoor dat je veilig vanuit stilstand wegfietst. Een middenmotor bestaat uit een tandwielstel, die tijdens het fietsen in elkaar grijpen. Helemaal geruisloos werkt dit niet, maar een goede middenmotor werkt fluisterstil.

Aanschaffen van een e-bike met middenmotor

Overweeg je de aanschaf van een e-bike? Het is eerste advies is om meerdere proefritten te maken. Zo leer je onderlinge verschillen te herkennen. Let goed op het merk van de motor. Met name goedkope elektrische fietsen zijn uitgerust met middenmotoren van Chinees fabricaat. Een goede e-bike is met name uitgerust met een Bosch middenmotor. Bosch behoort al enkele jaren tot de absolute top als het om motoren aangaat. Let daarnaast goed op de accucapaciteit van de e-bike, deze is bepalend voor de actieradius. Met een goede voorbereiding fiets jij straks op een middenmotor waar je nog jaren plezier van hebt!

Wat vond je van ons eerste artikel? Laat het ons weten! Feedback is altijd welkom. Heb je nu zelf een onderwerp waar je graag meer over zou willen lezen? We horen het graag.