Displayport is een audio- en videostandaard. Displayport is ontwikkeld door VESA. Dat staat voor Video Electronics Standards Association. Dit is een non-profit organisatie die in 1988 is opgericht. Ze hebben als doel om interface standaarden te ontwikkelen voor PC’s en werkstations. En tot zover het wat technische verhaal. Want wat betekent zo’n displayport nu precies en hoe gebruik je het. Dat lees je hier.

Meest gebruikte aansluiting

Displayport is tegenwoordig de aansluiting die het meest gebruikt wordt op videokaarten en laptops. Waarschijnlijk is zo’n 90% tot 95% van deze apparaten voorzien is van een displayport connector. En dat is maar goed ook want deze standaard staat bekend om zijn veelzijdigheid en hoge resoluties en bandbreedte. Bandbreedte is het verschil tussen de hoogste frequentie die wordt doorgelaten en de laagste frequentie. Soms wordt ook wel de hoeveelheid data die in een seconde wordt doorgegeven bedoeld. Hoe dan ook is het berekenen van de bandbreedte een ingewikkeld verhaal. Bovendien wordt de bandbreedte beïnvloed door externe  factoren als signaalsterkte, standvastigheid van het signaal, het gebruik van kabels of draadloze verbinden enzovoort. Displayport beloofd een grote bandbreedte van in ieder geval 10,8 gigabyte per seconde.

Displayport in soorten en maten

Als je een displayport connector nodig hebt, is het belangrijk je goed te laten adviseren. Niet alles is even compatibel. Op veel televisies en monitoren hebben bijvoorbeeld nog helemaal geen displayport ingang omdat zij nog werken op HDMI. Natuurlijk heb je wel allerlei hulpstukken om te zorgen dat je de gewenste apparaten goed kan aansluiten. Zo is er ook een kabeltje beschikbaar waarmee je bijvoorbeeld van HDMI naar displayport kan gaan en uiteraard is dat ook andersom verkrijgbaar. Zo heb je ook een mini displayport voor bijvoorbeeld laptops.

Versie 1.4

Momenteel is displayport versie 1.4 op de markt. Natuurlijk brengt elke versie de nodige verbeteringen met zich mee zodat de snelheid zal toenemen en het beeld nog beter zal worden. Versie 1.4 is uit 2016 dus nog redelijk recent. Toch is men momenteel alweer aan het sleutelen aan versie 1.5. Daarmee zou het mogelijk moeten worden om 4K resolutie op 144 Hz te kunnen transporteren. Dit is nog even toekomstmuziek, maar duidelijk is dat de ontwikkelingen niet stilstaan. Uiteindelijk zorgen de verdere ontwikkeling van deze displayport standaard ervoor dat apparaten als laptops steeds beter en sneller gaan werken en mee kunnen met de eisen die de tijd stelt.