Als je niet afhankelijk wilt zijn van die ene “klus”oom, handige buurmannetjes of “klussers” die zich aanbieden op openbare websites, dan is een goede boormachine onontbeerlijk in ieder huishouden zoals een Makita boormachine of een Dewalt boormachine. Het is even een uitgave, maar wel één waar je zeker geen spijt van zult hebben.

Welke kies je?

Tja, welke boormachine het beste bij jou past is geheel afhankelijk van de muren die je hebt. Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat je met je boormachine gaten wilt boren. Machines voor het neerhalen van muren of ander zwaar (sloop)werk, laten we hier even achterwege. Enfin, meestal moet er worden geboord in steen, beton of gips. Voor al deze materialen zijn specifieke boormachines te koop, maar wil je dat echt? Of wil je liever één boormachine waarmee je al deze muren kunt voorzien van gaten? Nou helaas, dat bestaat wel maar het is niet de meest handige oplossing voor standaard huis-tuin-en-keuken gebruik. Toch is er een goede middenweg: de klopboor.

De klopboor vs. de accuschroefboormachine

In tegenstelling tot de “accuschroefboormachine” (deze is alleen geschikt om schroeven in en uit te draaien en gaten boren in zachte materialen als gips, stucwerk en granol) kun je met de klopboor overschakelen op meer kracht zodra je weerstand voelt. Niets is zo vervelend als een doldraaiende boorkop. Hoe hard je ook duwt en boort, je komt niet verder. Na het eerste “zachte” stukje muur lijkt het wel alsof je op een baksteen terecht bent gekomen. Helaas komt dat vaak genoeg voor en met een accuschroefboormachine kom je dan met de beste wil echt niet verder. Met een klopboor schakel je over op de zgn. “klop” functie. Hiermee gaat de boormachine (je raadt het al) kloppende bewegingen maken waardoor de slagkracht groter wordt en je uiteindelijk een gat in de achterliggende baksteen krijgt.

De klopboor vs. de boorhamer

Van de drie standaard boormachines (accuschroefboormachine, klopboor en boorhamer) is de boorhamer de zwaarste. Hiermee zou je dus alle soorten muren van gaten kunnen voorzien. Echter, ze zijn minder handzaam en meestal een stuk zwaarder. Ook moet je uitermate voorzichtig zijn als je in zachter materiaal boort dan beton. De boorhamer is namelijk als eerste een betonboor en sloophamer dus bij uitstek geschikt voor het zwaardere werk. Ben je dus een ervaren “gatenmaker” (iemand die veel gaten heeft geboord in muren van verschillende materialen), dan kun je met de boorhamer “alles” aan. Wil dat zeggen dat een klopboor helemaal geen partij is voor een betonmuur? Zeker niet! Als je een betonboortje op je klopboor plaatst, niet te veel druk uitoefent en de boormachine rustig zijn werk laat doen, dan kom je een heel eind met een klopboor.

Kortom, ga je de boormachine gebruiken om gaten te boren en bestaat jouw huis niet alleen uit betonmuren? Dan is de klopboor waarschijnlijk de beste keuze. Vul jouw gereedschapskist vervolgens met steen-, hout-, glas- en universele boortjes en jij kunt overal gaten in boren!