Vrijwel iedereen, jong of oud, man of vrouw, heeft wel eens een spel gespeeld op één van de bekende gameconsoles als Playstation of Xbox. Zelf game ik ook regelmatig en speel ik spellen als FIFA 19 en Fortnite op de Playstation 4. Daarnaast kijk ik regelmatig video’s op YouTube om mijzelf op game-gebied te verbeteren om zodoende tips en tricks van professionele gamers te kunnen gebruiken. Professioneel gamen is anno 2018 een hele populaire bezigheid geworden. Zo populair dat het zelfs als sport gezien wordt, de zogeheten E-sports. Vorige week was ik in een sporthal en zag ik op een promotiedoek alle sporten staan die beoefend worden in het desbetreffende complex. Hier stond zelfs E-sports bij. Dit geeft toch wel degelijk aan dat de sport groeiende is en steeds meer populariteit wint. Maar wat houdt E-sports nou eigenlijk in en wat kan een gamer ermee?

Wat is E-sports?

Het is allereerst goed om te weten dat gamen niet persé hetzelfde is als E-sports. Gamen staat gelijk aan het met vrienden spelen van FIFA op zaterdagavond, of als hobby een paar avonden in de week een spel spelen. E-sports is gamen, maar dan op serieus vlak. Als E-sporter doe je mee aan wereldwijde competities, laat je je vaardigheden zien op YouTube en verdien je mogelijk geld met het gamen. E-sports is wereldwijd populairder dan bijvoorbeeld American Football of ijshockey en had in 2017 geschatte inkomsten van bijna 500 miljoen dollar. In Nederland kun je bijvoorbeeld op de populaire sportzender Foxsports, dagelijks kijken naar E-sports. Zowel bekende als onbekende gamers nemen het tegen elkaar op tijdens een potje FIFA of Fortnite. Tevens is er naast de Eredivisie ook een E-sports eredivisie waarin wekelijks wedstrijden worden gespeeld tussen de E-sporters van de verschillende voetbalclubs in Nederland.

Geld en bekendheid

Zoals eerder vermeld vertonen veel E-sporters hun kunsten ook op het populaire social-mediakanaal YouTube. Dit doen ze door hun gameactiviteiten te livestreamen of hun beste spelmomenten te uploaden op hun eigen YouTubekanaal. De meeste E-sporters gebruiken hiervoor een videokaart met chip van Nvidia GeForce, om zodoende een maximaal resultaat te behalen uit hun videobeelden. E-sporters van bijvoorbeeld Feyenoord of Ajax kunnen leven van hun verdiensten uit het gamen. De minder bekende clubs in Nederland betalen minder voor de E-sporters, omdat ze vaak het belang niet inzien van deze tak van sport. Naast geld verdienen kun je er ook veel bekendheid mee creëren. Regelmatig zijn E-sporters te gast in programma’s en talkshows op tv om hun verhaal en ervaringen te delen met de rest van Nederland. Nog even blijven oefenen dus!