Als je een nieuwe opleiding gaat volgen is de kans heel groot dat je ook een laptop nodig hebt. Veel van de opleiding bestaan uit administratief werk en je moet veel presentaties en lessen online volgen. Door het coronavirus is het niet minder geworden en worden steeds meer lessen online gegeven. Het is dus belangrijk dat je wel de juiste laptop koopt die voldoet aan de eisen van je opleiding of aan de eisen die je school hebben gesteld. Een keuze maken uit een laptop is moeilijk doordat er zoveel verschillende varianten zijn en de prijzen kunnen ook enorm verschillen. 

 

Een laptop voor ontwerpen en programmeren

Als je een ontwerp of applicatieontwikkelaar studie volgt, is het van groot belang dat je een krachtige laptop koopt. Je gaat namelijk werken met verschillende programma’s die veel kracht vereisen. Veel van deze programma’s werken amper tot niet op vrij goedkope en minder krachtige laptops. Het zou namelijk zeer vervelend zijn als je lessen niet kan volgen of opdrachten niet kan uitvoeren omdat je laptop het niet aankan. Als je een opleiding doet waar een krachtige laptop voor nodig is, dan is het belangrijk dat je naar de processor, rekenkracht oftewel RAM geheugen en de grafische kaart kijkt. Ga minimaal voor een i5 processor met 16 GB RAM en een videokaart met 2GB geheugen. Je weet dan zeker dat je vrijwel elke programma kan draaien op de laptop. Veel merken die hieraan voldoen zijn Apple, Lenovo en Acer. Deze laptops zijn over het algemeen best prijzig. Je kan ervoor kiezen om een refurbished laptop te kopen. Een Lenovo refurbished laptop is van uitstekende kwaliteit en zo goed als nieuw. Vaak liggen de prijzen van deze laptops veel lager dan de verkoopprijs. 

Een laptop voor administratief werk

Als je een opleiding volgt waarvoor je in de toekomst veel administratie moet verwerken, dan heb je gelukkig geen krachtige laptop nodig en bespaar je automatisch op de kosten hiervan. Je kan dan een goedkope en minder krachtige laptop van het merk Lenovo of Acer aanschaffen want je hoeft geen krachtige programma’s te draaien. Vaak werk je alleen met de programma’s van Office zoals Excel, Word en Powerpoint. Een laptop die aan deze eisen voldoet, kost vaak maar enkele honderden euro’s en niet meer dan duizend euro. Ook kan je ervoor kiezen om een minder krachtige refurbished laptop te kopen, maar houd er rekening mee dat de levensduur hiervan niet lang is en je na een jaar misschien wel een nieuwe laptop moet aanschaffen.